fbpx

Slagteriet får en verdensmåls­gavl


Udgivet: 30. november 2021

17 byer i ni jyske kommuner er sammen om etableringen af den nye internationale kunstattraktion Verdensmålsgavlene, der har fokus på bæredygtighed og fællesskab. Det handler om at skabe 17 nye gavlværker – hvert værk med fokus på ét af FN’s 17 verdensmål med betydning for den enkelte by. De 17 gavlværker bliver præsenteret over 17 uger i 2022.

Idéen er at videreudvikle den traditionelle gavlkunst, som Brande har været kendt for siden 1968, hvor otte kunstnere indtog byen med farver og murkunst hen over sommeren. Dengang var forventningen, at værkerne skulle forgå og males over efter kort tid. Flere af de oprindelige værker fra 1968 findes stadig i Brande. De seneste par år har idéen om en international kunstattraktion taget form. De nye verdensmålsgavle vil være semipermanente og have en levetid på minimum fem år. Herefter må den enkelte lokale gavlejer beslutte om værket skal forgå eller bestå, fortæller kulturudvalgsformand Helle Mathiasen fra Ikast-Brande Kommune.

Hver af de 17 byer har etableret en lokal arbejdsgruppe, som bl.a. skal være med til at formidle gavlene for borgere – fra skolebørn til pensionister, for turister og det lokale erhvervsliv. Det handler om at udbrede verdensmålet gennem kunstens fællesskab i den enkelte by. Hver by uddanner lokale guider, som vil fortælle om værket, tilblivelsen og verdensmålets betydning for byen.

Verdensmålsgavlene – fra idé til realisering kommer til at foregå i 17 byers åbne rum – og dermed lige midt i borgernes hverdag. Når alle 17 værker er præsenteret i løbet af 2022, vil de 17 byer i fællesskab være en del af den nye internationale kunstattraktion Verdensmålsgavlene.

I alt var der indkommet 143 forslag via Open Call. Forslagene gik gennem to runder, hvorefter kuratorgruppen udvalgte de endelige 17 projekter. I Holstebro var det den lokale kunstnerduo Jens og Morten, der blev udvalgt til at lave verdensmålsgavlen ud fra verdensmål nummer 12 – Ansvarligt forbrug og produktion.

Gavlværket i Holstebro placeres på en væg på en af bygningerne ved Slagteriet, der arbejder målrettet med verdensmålene i sit virke som produktionshus for kulturelt og kreativ entreprenørskab. Gavlværket skal derfor fokusere og gerne omhandle overgangen fra industriproduktion til kulturproduktion. Slagteriet stiller produktionselementer fra tiden som svineslagteri til rådighed som materiale(r) til udsmykningen. Derudover kan gavlen være med til at forskønne det nordvendte byrum med beplantning, som en del af værket.

Nedenfor ses et billede af gavlen, som den ser ud nu. Se visualisering af idéen med gavlværket med plantevæggen ovenfor. Bemærk at plantearterne i visualiseringen er et udtryk for væggens visuelle indtryk og ikke et udtryk for hvilke planter, der bliver valgt til væggen. Udvalget af plantearter bliver som på billedet herunder, hvor planterne er tilpasset det danske klima.

Det er planen, at værket skal stå klar i uge 35, 2022. For spørgsmål til projektet, kontakt kunstnerne bag værket: Jens og Morten.

Jens og Morten